• +36 30 4840 744 • info@okjakademia.hu
okj képzések Budapest, felnõttképzés, okj tanfolyamok okj képzések Budapest, felnõttképzés, okj tanfolyamok
  • Okj Akadémia

    Miért minket válassz?

  • Államilag elismert képzések

    Megújult szakmai képzések

    • Egészségügyi képzések
      • Egészségfejlesztési segítő – szakmai képzés
      • Betegkísérő – szakmai képzés
      • Gyógyszertári szakasszisztens – szakmai képzés
      • Regeneráló wellness szakember – szakmai képzés
    • Ingatlan, műszaki képzések
      • Ingatlanközvetítő – szakmai képzés
      • Társasházkezelő- szakmai képzés
      • Munkavédelmi előadó – szakmai képzés
    • Pedagógia, szociális képzések
      • Dajka – Szakmai képzés
      • Demencia gondozó – Szakmai képzés
      • Pedagógiai asszisztens – szakmai képzés
      • Segédgondozó – Szakmai képzés
    • Turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezési képzések
      • Cukrászsegéd – Szakmai képzés
      • Élelmezésvezető – Szakmai képzés
      • Falusi turizmus szolgáltató
      • Falusi vendéglátó – Szakmai képzés
      • Közművelődési munkatárs – Szakmai képzés
      • Pincérsegéd – Szakmai képzés
      • Szakácssegéd – Szakmai képzés
    • Információszolgáltatási, ügyviteli képzések
      • Segédkönyvtáros – Szakmai képzés
      • Számítógépes adatrögzítő – Szakmai képzés
      • Kulturális rendezvény szervezője – Szakmai képzés
    • Művészeti képzések
      • Művészeti grafikus – szakmai képzés
    • Mezőgazdasági képzések
      • Állatgondozó – szakmai képzés
      • Aranykalászos gazda – szakmai képzés
      • Állatorvosi asszisztens – szakmai képzés
      • Dísznövénykertész
      • Kutyakozmetikus – szakmai képzés
      • Virágkötő és virágkereskedő – Szakmai képzés
    • Kereskedelmi képzések
      • Műszaki eladó- szakmai képzés
      • Gyógyászati segédeszköz forgalmazó – Szakmai képzés
      • Raktárvezető – szakmai képzés
      • Drogerista- szakmai képzés
      • Élelmiszer-eladó – szakmai képzés
      • Ruházati eladó- szakmai képzés
      • Üzletvezető – szakmai képzés
    • Pénzügyi képzések
  • Kedvezmények

    Részletfizetés, kedvezményes árak több tanfolyam esetén

  • Fontos infók

    Felnőttképzésről, sikertörténetekről, munkaajánlatokról

  • Kapcsolat

    Kérdésed van? Vedd fel Velünk a kapcsolatot!

  • Képzések listája
  • Keress képzéseink között:

    Generic selectors
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Filter by Categories
    Egyéb
    Felnőttképzés
    Hírek
logo logo
  • Okj Akadémia

    Miért minket válassz?

  • Államilag elismert képzések

    Megújult szakmai képzések

    • Egészségügyi képzések
      • Egészségfejlesztési segítő – szakmai képzés
      • Betegkísérő – szakmai képzés
      • Gyógyszertári szakasszisztens – szakmai képzés
      • Regeneráló wellness szakember – szakmai képzés
    • Ingatlan, műszaki képzések
      • Ingatlanközvetítő – szakmai képzés
      • Társasházkezelő- szakmai képzés
      • Munkavédelmi előadó – szakmai képzés
    • Pedagógia, szociális képzések
      • Dajka – Szakmai képzés
      • Demencia gondozó – Szakmai képzés
      • Pedagógiai asszisztens – szakmai képzés
      • Segédgondozó – Szakmai képzés
    • Turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezési képzések
      • Cukrászsegéd – Szakmai képzés
      • Élelmezésvezető – Szakmai képzés
      • Falusi turizmus szolgáltató
      • Falusi vendéglátó – Szakmai képzés
      • Közművelődési munkatárs – Szakmai képzés
      • Pincérsegéd – Szakmai képzés
      • Szakácssegéd – Szakmai képzés
    • Információszolgáltatási, ügyviteli képzések
      • Segédkönyvtáros – Szakmai képzés
      • Számítógépes adatrögzítő – Szakmai képzés
      • Kulturális rendezvény szervezője – Szakmai képzés
    • Művészeti képzések
      • Művészeti grafikus – szakmai képzés
    • Mezőgazdasági képzések
      • Állatgondozó – szakmai képzés
      • Aranykalászos gazda – szakmai képzés
      • Állatorvosi asszisztens – szakmai képzés
      • Dísznövénykertész
      • Kutyakozmetikus – szakmai képzés
      • Virágkötő és virágkereskedő – Szakmai képzés
    • Kereskedelmi képzések
      • Műszaki eladó- szakmai képzés
      • Gyógyászati segédeszköz forgalmazó – Szakmai képzés
      • Raktárvezető – szakmai képzés
      • Drogerista- szakmai képzés
      • Élelmiszer-eladó – szakmai képzés
      • Ruházati eladó- szakmai képzés
      • Üzletvezető – szakmai képzés
    • Pénzügyi képzések
  • Kedvezmények

    Részletfizetés, kedvezményes árak több tanfolyam esetén

  • Fontos infók

    Felnőttképzésről, sikertörténetekről, munkaajánlatokról

  • Kapcsolat

    Kérdésed van? Vedd fel Velünk a kapcsolatot!

  • Képzések listája

Mi a séf és szakács közötti különbség?

A konyhán belül számos pozíció létezik, melyekről a laikus éttermi vendég jó eséllyel nem is tud. Azonban azok akik a szakács szakmát szemelték ki maguknak mint kereseti lehetőség, érdemes tisztában lenni a konyhán belüli hierarchiával. Emiatt a séf és szakács különbségek mindenképp érdemelnek néhány szót, hiszen merőben más a két pozícióhoz szükséges kompetencia, mellyel betölthető az adott pozíció. Az alábbiakban ezekről a különbségekről olvasható rövid összefoglaló.

Szakács munkaköre

Az alapvető különbségek megértéshez az utóbbi érdemes megjegyeznünk: Minden konyhafőnök szakács, de nem minden szakács konyhafőnök.

A szakács egy tágabb fogalom, amibe beletartozik, a pizzakészítő szakács, a melegkonyhai szakács, a hidegkonyhai szakács és a hajószakács is. A szakács feladata, hogy előkészítse és megvalósítsa a napi ajánlatban, menüben lévő ételeket.

A mindennapi munka során a konyhán is vannak különböző részlegek,-szekciók, melyekre a szakácsokat elhelyezik. Szakmai nyelven ezeket a részlegeket pályáknak szokás hívni: köret pálya, szószos pálya, desszert pálya, hideg pálya, húsos pálya. Egy adott pályán a konyha méretétől függően akár több szakács is dolgozhat, és minden pályának van egy adott vezetője, aki a saját munkáján felül a beosztottjaiért is felel.

 

Séf munkaköre

A séf, vagy más néven konyhafőnök feladata a konyha egészének az irányítása. Ő felel azért, hogy napi szinten minden tökéletesen, zökkenőmentesen működjön. Ő osztja be az embereket a különböző pozíciókba, ő állítja össze a konyhai csapatot. Kisebb konyhák esetén ő maga is dolgozik, tálal, főz, új ételeket talál ki, egyeztet a pincérekkel, és megoldja a munkavégzés során felmerülő problémákat.

A konyhafőnök vezethet egy adott konyhát, vagy egy cégcsoport összes éttermét is. Több 10 éves munkatapasztalat szükséges, mire valaki elérheti ezt a pozíciót. Erre azért is van szükség, mert a séf munkaköre egy bizalmi munkakör. Ugyanis az étterem tulajdonosok olyan nagy tapasztalattal rendelkező szakemberekre szeretik bízni az éttermek vezetését, akik minden helyzetben képesek jó döntéseket hozni, és a cég érdekeit képviselik.

Ennek fényében a séf egyeztet a tulajdonosokkal, a beszállítókkal, kalkulációkat, menüket készít. Emellett pedig igyekszik arra törekedni, hogy a legjobb áron, a legjobb minőségű alapanyagokkal tudjanak dolgozni. Az ebben a munkakörben dolgozók felelősek a konyha gazdaságos működéséért, ezért már sokkal inkább menedzseri, mintsem konyhai feladatokat lát el.

 

Különbség szakács és séf között

Jól látható tehát, hogy a két munkakör merőben különbözik egymástól. Az alábbiakban a két pozíció feladatait részletezzük.

 

Szakács feladatai

Hosszú idő és rengeteg munka, mire valaki kvalifikált szakáccsá, majd az idő múlásával, rengeteg siker és még több kudarc után séffé, vagyis főszakáccsá, konyhafőnökké válik.

Egyszerű, hétköznapi szakácsnak tekinthető az, akinek gyakorlatilag a mosogatón és a tanulókon kívül mindenki más a felettese. Szakács tehát lehet egy frissen végzett tanuló, aki még a szakmai tapasztalatnak is híján van, de lehet egy olyan idősebb, tapasztaltabb szakács is, aki nem szeretne vezető pozícióba kerülni, az azzal járó plusz feladatok és nehézségek miatt, mert ő csak a főzéssel szeretne foglalkozni.

Önálló döntéseket a szakácsok nem hozhatnak, nem változtathatnak meg recepteket és bármit is készítenek, azt kötelesek bemutatni a felettesüknek. Emellett különös figyelmet kell fordítaniuk a munka során saját és környezetük tisztaságára, illetve a gazdaságos anyagfelhasználásra és a főzés során a séfek által megírt kalkulációkra is.

 

Séf feladatai

A séf, vagy másik nevén konyhafőnök, végzettségét tekintve ugyan szintén szakács, ám sok esetben ezen túllépve inkább már mesterszakács. Feladatait leginkább az határozza meg, hogy milyen jellegű és méretű konyhában is kell tevékenykednie.

Egy magas színvonalú étteremben a séf szervezi beosztottjai feladatait, kóstol, összeállítja a menüt, a napi ajánlatot. Ugyanakkor részt vesz az ételek elkészítésében, megfelelő ízesítésében, fűszerezésében is és nem utolsó sorban azok színvonalas tálalásában.

Ezen felül felelősséggel tartozik az adott vendéglátó egység tisztaságáért, az ételek megfelelő színvonalú elkészítéséért, az alapanyag-szükséglet kiszámításáért.

A séf mindennapjaiban az alábbi feladatokkal kell szembenéznie

  • A legfontosabb a konyha önálló vezetése, beleértve az előkészítő feladatok meghatározását, megtervezését.
  • Összeállítja és megtervezi az étlapot, valamint az ételek eladási árát meghatározza, kiszámolja.
  • Nyilvántartja a készleteket. Felméri a meglévő készleteket, a szükséges nyersanyagokat, alapanyagok ellátását biztosítja
  • Megszervezi, koordinálja, ellenőrzi a vele együtt dolgozó szakácsok és konyhai kisegítő személyzet munkáját, valamint a munkatársak betanítását.
  • Felügyeli az ételek megfelelő elkészítését.
  • Felügyeli a konyha tisztaságát. Fenntartja és szigorúan fenntartatja a konyha tisztaságát.
  • Felel a munkavédelmi előírások betartásáért.

 

Összegezve:

A szakács tehát a konyhai folyamatokban az egyszerűbb feladatok ellátásért felel és a meghatározott értelek elkészítéséért. Ezzel szemben a séf, már sokkalta inkább koordinátornak tekinthető a konyha berkein belül, akinek komoly szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie és logisztikai és gazdasági ismeretekkel is fel van vértezve.

El szeretnél indulni a séf pozíció felé vezető szamárlétrán? Első lépésként gyere, és szerezd meg a szakács OKJ végzettséget nálunk! Kiváló gyakorlati oktatókkal, remekül felszerelt tankonyhával várunk.

Előző Kinek jár szakmunkás minimálbér?
Következő Segédkönyvtáros fizetés

Hasonló bejegyzések

A vendéglátóegység nyitásának feltételei

2019-05-07

Boltvezető feladatai

2019-08-01

Kinek jár szakmunkás minimálbér?

2020-01-27

Jól fizető szakmák Magyarországon

2018-12-21
  • Legutóbbi bejegyzések

    • Előzetes tudásszint felmérés – Ingyenes szolgáltatás
    • Képzési hitel
    • Vizsgaközpont – szakmai vizsgákhoz
    • A szakmai képzések megújuló rendszere
    • OKJ szakmai vizsgák – Tájékoztató
  • Archívum

    • 2021 szeptember
    • 2021 május
    • 2020 március
    • 2020 február
    • 2020 január
    • 2019 augusztus
    • 2019 július
    • 2019 június
    • 2019 május
    • 2019 április
    • 2019 március
    • 2019 február
    • 2019 január
    • 2018 december
    • 2018 november
    • 2018 október
    • 2018 augusztus
    • 2018 július
    • 2018 június
  • Kategóriák

    • Egyéb
    • Felnőttképzés
    • Hírek
  • ÜGYFÉLFOGADÁS:

    Ügyfélfogadási idő:
    Hétfőtől péntekig
    09.00 és 17.30 között
    Ügyfélfogadás helyszíne:
    1092 Budapest, Erkel utca 13/A.
  • ÁLLAMILAG ELISMERT KÉPZÉSEK

  • Pénzügyi képzések

    Kereskedelmi képzések

    Mezőgazdasági képzések

    Művészeti képzések

    Információszolgáltatási, ügyviteli képzések

    Turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezési képzések

    Pedagógia, szociális képzések

    Ingatlan, műszaki képzések

    Egészségügyi képzések

  • FELNŐTTKÉPZÉS INFÓK

  • Az OKJ számok jelentése
    Legkeresettebb OKJ szakmák
    Mihez kezdjek érettségi után?
    A legjobb OKJ képzések, avagy hogyan válassz magadnak iskolát?
    Mit csinál egy logisztikai ügyintéző?
    Milyen a jó eladó?
    Milyen OKJ képzést érdemes tanulni?
  • KÖVESS MINKET!

Minden Jog Fenntartva 2018 - Okj Akadémia - A weboldalt készítette: SOS Marketing

VISSZAHÍVÁST KÉREK!