• +36 30 4840 744 • info@okjakademia.hu
okj képzések Budapest, felnõttképzés, okj tanfolyamok okj képzések Budapest, felnõttképzés, okj tanfolyamok
  • Okj Akadémia

    Miért minket válassz?

  • Államilag elismert képzések

    Megújult szakmai képzések

    • Egészségügyi képzések
      • Egészségfejlesztési segítő – szakmai képzés
      • Betegkísérő – szakmai képzés
      • Gyógyszertári szakasszisztens – szakmai képzés
      • Regeneráló wellness szakember – szakmai képzés
    • Ingatlan, műszaki képzések
      • Ingatlanközvetítő – szakmai képzés
      • Társasházkezelő- szakmai képzés
      • Munkavédelmi előadó – szakmai képzés
    • Pedagógia, szociális képzések
      • Dajka – Szakmai képzés
      • Demencia gondozó – Szakmai képzés
      • Pedagógiai asszisztens – szakmai képzés
      • Segédgondozó – Szakmai képzés
    • Turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezési képzések
      • Cukrászsegéd – Szakmai képzés
      • Élelmezésvezető – Szakmai képzés
      • Falusi turizmus szolgáltató
      • Falusi vendéglátó – Szakmai képzés
      • Pincérsegéd – Szakmai képzés
      • Szakácssegéd – Szakmai képzés
    • Információszolgáltatási, ügyviteli képzések
      • Segédkönyvtáros – Szakmai képzés
      • Közművelődési munkatárs – Szakmai képzés
      • Számítógépes adatrögzítő – Szakmai képzés
      • Kulturális rendezvény szervezője – Szakmai képzés
    • Művészeti képzések
      • Művészeti grafikus – szakmai képzés
    • Mezőgazdasági képzések
      • Állatgondozó – szakmai képzés
      • Aranykalászos gazda – szakmai képzés
      • Állatorvosi asszisztens – szakmai képzés
      • Dísznövénykertész
      • Kutyakozmetikus – szakmai képzés
      • Virágkötő és virágkereskedő – Szakmai képzés
    • Kereskedelmi képzések
      • Műszaki eladó- szakmai képzés
      • Gyógyászati segédeszköz forgalmazó – Szakmai képzés
      • Raktárvezető – szakmai képzés
      • Drogerista- szakmai képzés
      • Élelmiszer-eladó – szakmai képzés
      • Ruházati eladó- szakmai képzés
      • Üzletvezető – szakmai képzés
    • Pénzügyi képzések
  • Egyéb képzések

    Bartender, barista és vendéglátó képzések

  • Kedvezmények

    Részletfizetés, kedvezményes árak több tanfolyam esetén

  • Kapcsolat

    Kérdésed van? Vedd fel Velünk a kapcsolatot!

  • Keress képzéseink között:

    Generic selectors
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Post Type Selectors
    Filter by Categories
    Egyéb
    Felnőttképzés
    Hírek
logo logo
  • Okj Akadémia

    Miért minket válassz?

  • Államilag elismert képzések

    Megújult szakmai képzések

    • Egészségügyi képzések
      • Egészségfejlesztési segítő – szakmai képzés
      • Betegkísérő – szakmai képzés
      • Gyógyszertári szakasszisztens – szakmai képzés
      • Regeneráló wellness szakember – szakmai képzés
    • Ingatlan, műszaki képzések
      • Ingatlanközvetítő – szakmai képzés
      • Társasházkezelő- szakmai képzés
      • Munkavédelmi előadó – szakmai képzés
    • Pedagógia, szociális képzések
      • Dajka – Szakmai képzés
      • Demencia gondozó – Szakmai képzés
      • Pedagógiai asszisztens – szakmai képzés
      • Segédgondozó – Szakmai képzés
    • Turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezési képzések
      • Cukrászsegéd – Szakmai képzés
      • Élelmezésvezető – Szakmai képzés
      • Falusi turizmus szolgáltató
      • Falusi vendéglátó – Szakmai képzés
      • Pincérsegéd – Szakmai képzés
      • Szakácssegéd – Szakmai képzés
    • Információszolgáltatási, ügyviteli képzések
      • Segédkönyvtáros – Szakmai képzés
      • Közművelődési munkatárs – Szakmai képzés
      • Számítógépes adatrögzítő – Szakmai képzés
      • Kulturális rendezvény szervezője – Szakmai képzés
    • Művészeti képzések
      • Művészeti grafikus – szakmai képzés
    • Mezőgazdasági képzések
      • Állatgondozó – szakmai képzés
      • Aranykalászos gazda – szakmai képzés
      • Állatorvosi asszisztens – szakmai képzés
      • Dísznövénykertész
      • Kutyakozmetikus – szakmai képzés
      • Virágkötő és virágkereskedő – Szakmai képzés
    • Kereskedelmi képzések
      • Műszaki eladó- szakmai képzés
      • Gyógyászati segédeszköz forgalmazó – Szakmai képzés
      • Raktárvezető – szakmai képzés
      • Drogerista- szakmai képzés
      • Élelmiszer-eladó – szakmai képzés
      • Ruházati eladó- szakmai képzés
      • Üzletvezető – szakmai képzés
    • Pénzügyi képzések
  • Egyéb képzések

    Bartender, barista és vendéglátó képzések

  • Kedvezmények

    Részletfizetés, kedvezményes árak több tanfolyam esetén

  • Kapcsolat

    Kérdésed van? Vedd fel Velünk a kapcsolatot!

A jó pincér tulajdonságai

Mindannyian szívesen megyünk étterembe, vagy más vendéglátóhelyre, de nem mindegy, milyen szájízzel távozunk onnan. Nem is elsősorban az ételek vagy italok minőségén van a hangsúly, sokkal fontosabb számunkra, hogyan bánnak velünk. Ebben pedig legnagyobb szerepe a minket fogadó pincérnek van. A vendéglátásban tehát elengedhetetlen, hogy kitűnő pincéreket alkalmazzanak. De mégis milyen a jó pincér? Milyen tulajdonságok nélkülözhetetlenek ebben a szakmában? Ezeket írtuk most össze.

A jó vendéglátó tulajdonképpen igazi házigazda is egyben. Kedvesen fogadja a vendégeket, és mindent megtesz azért, hogy azok otthon érezzék magukat az adott helyen. Akkor is, ha csak egy kávézóról van szó, de akkor is, ha egy ötcsillagos hotel étterméről.

A jó pincér tehát számos pozitív emberi tulajdonsággal bír és természetesen szakmailag felkészült. Mit is jelentenek ezek konkrétan?

A jó pincér

  • birtokában van a megfelelő szakmai tudásnak és általános műveltségnek.
  • ismeri a munkahelye termékeit.
  • hivatástudattal és szakmai alázattal rendelkezik.
  • udvarias, becsületes és kötelességtudó.
  • figyelmes, előzékeny és felelősségteljes.
  • jó emberismerettel bír.
  • jó az emlékezőtehetsége és a megfigyelőképessége.
  • jól kommunikál, könnyen teremt kapcsolatot a vendégekkel.
  • kulturált és fegyelmezett.
  • képes az önuralomra.
  • szabálykövető (gondoljunk a hatósági előírásokra), valamint
  • beszél valamilyen idegen nyelven.

Amint látjuk, nagyon sok mindennek kell megfelelnie egy jó pincérnek. Természetesen ezek a tulajdonságok, jellemvonások senkiben sincsenek meg együttesen. De nem szabad megijedni! Tanulással, önfejlesztéssel valamennyi készség és képesség fejleszthető. Az OKJ Akadémián éppen ezért nem csak szakmai képzésben részesülnek a Pincér szakmát választó tanulóink. Nagy hangsúlyt fektetünk a személyiségjegyek fejlesztésére is.

Mire figyelj, ha igazán jó pincér szeretnél lenni?

A pincérek legfontosabb feladata, hogy lehetőleg minden vendég elégedetten távozzon fogyasztás után. Ehhez pedig minden apró feladatra oda kell figyelni. Hogy tudd, melyek ezek a teendők, szakmailag professzionális szinten kell felkészültnek lenned.

1. Alaposan tanuld meg a szakmát!

Magas színvonalú munkavégzéshez nélkülözhetetlen a szakmai felkészültség és a tanultak helyes alkalmazása. Az alapokon túl mindig tudnod kell azt is, mely terméketek fogyott el éppen, vagy módosult valamelyest. A termékismeret amúgy is alapvető dolog, tisztában kell lenned az ételek, italok készítésével, hozzávalóival. Ugyanúgy ide tartozik a helyes számlázás, a mennyiségek pontos felvezetése is.

2. Ügyelj a megjelenésedre!

Banálisnak tűnhet, de nagyon fontos a személyi higiénia. Legyél mindig tiszta, ápolt, és a munkaruhád is legyen makulátlan. Ha csak nem extrém munkahelyen dolgozol, kerüld a sok ékszert, a kirívó megjelenést.

3. Légy alázatos a munkáddal kapcsolatban!

Vagyis fogadd el, hogy olyan dolgokat is el kell majd végezned, amelyek látszólag nem a te feladataid közé tartoznak:

  • Evőeszközök megtisztogatása,
  • szalvétahajtogatás
  • só-és borsszórók feltöltése,
  • asztalok és székek beállítása,
  • evőeszközök utántöltése a pultban,
  • terítés.

4. Figyelj a kommunikációdra!

Legfontosabb az arckifejezésed és a testbeszéded. Senki sem szereti a mogorva embereket, tehát mosolyogj! A mosoly azonnal jó közérzetet biztosít a vendégeknek, ahogy a megfelelő testbeszéd is. A vendég érezze, hogy maximálisan rá figyelsz. Ugyanígy ügyelj arra, hogy rendelésfelvételnél ne légy tolakodó és ne beszélj túl sokat.

5. Tartsd tiszteletben a vendéget!

Ez nem olyan könnyű, mint amilyen egyértelmű. A vendégek nagyon különbözőek lehetnek. A barátságostól kezdve a határozotton vagy az idegesen át a tartózkodóig mindenféle vendégtípussal lesz dolgod. Ilyenkor nagy odafigyelést igényel a kiszolgálás. Ehhez szükséged van a jó emberismeretre és az empátiára. Nem utolsósorban pedig időnként önuralomra is. Ne feledd, a vendég fizet az áruért és a szolgáltatásért, tehát neked a lehető legtöbbet kell kihoznod magadból.

6. Képezd magad folyamatosan!

A jó pincér nem elégszik meg az egyszer megtanultakkal. Ahogy változik a világ, úgy fejlődik a vendéglátóipar és változik a gasztronómia is. Ha igazán jó munkát szeretnél végezni, figyelemmel kell kísérned szakmád aktuális trendjeit is.

Láthatod, milyen sokrétű és színes szakma a pincéré. Nem is könnyű megfelelni az elvárásoknak. De szorgalommal, hivatástudattal mindez elsajátítható. Az OKJ Akadémián célunk, hogy minden Pincér szakmát választó hallgatónk a lehető legjobb képzésben részesüljön. Mivel a piac és a fogyasztói igények is folyamatosan változnak, az OKJ Akadémián naprakészen követjük az aktuális trendeket. Ennek megfelelően rendszeresen indítunk különféle vendéglátóipari OKJ képzéseket:

  • Pincér (34 811 03) – középfokú szakképesítés, amely szintén alapfokú iskolai végzettségre épül.
  • Vendéglátó eladó (OKJ 31 811 04) – alsó középfokú részszakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre épül.
  • Szakács (OKJ 34 811 04) – középfokú szakképesítés, amely szintén alapfokú iskolai végzettségre épül.
  • Fogadós (OKJ 54 341 01) – középfokú szakképesítés, amely szintén alapfokú iskolai végzettségre épül.
  • Vendéglátásszervező (OKJ 54 811 01) – emeltszintű szakképesítés (technikus), amely érettségi végzettséghez kötött.
  • Diétás szakács (OKJ 35 811 03) – középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igényel.
  • Élelmezésvezető (OKJ 52 811 01) – felső középfokú szakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött.
  • Szállodai recepciós (OKJ 52 812 01) – felső középfokú szakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött.
  • Vendéglátó-üzletvezető (OKJ 35 811 02) – középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igényel.
Előző Jól kereső szakmák nőknek
Következő Élelmezésvezető feladatai

Hasonló bejegyzések

Szakács fizetés

2020-02-17

Milyen OKJ képzést érdemes tanulni?

2018-07-02

A szakács szakma bemutatása

2018-10-24

Sommelier jelentése

2018-11-08
  • Legutóbbi bejegyzések

    • Előzetes tudásszint felmérés – Ingyenes szolgáltatás
    • Képzési hitel
    • Vizsgaközpont – szakmai vizsgákhoz
    • A szakmai képzések megújuló rendszere
    • OKJ szakmai vizsgák – Tájékoztató
  • Archívum

    • 2021. szeptember
    • 2021. május
    • 2020. március
    • 2020. február
    • 2020. január
    • 2019. augusztus
    • 2019. július
    • 2019. június
    • 2019. május
    • 2019. április
    • 2019. március
    • 2019. február
    • 2019. január
    • 2018. december
    • 2018. november
    • 2018. október
    • 2018. augusztus
    • 2018. július
    • 2018. június
  • Kategóriák

    • Egyéb
    • Felnőttképzés
    • Hírek
  • ÜGYFÉLFOGADÁS:

    Ügyfélfogadási idő:
    Hétfőtől péntekig
    09.00 és 17.30 között
    Ügyfélfogadás helyszíne:
    1092 Budapest, Erkel utca 13/A.
  • ÁLLAMILAG ELISMERT KÉPZÉSEK

  • Pénzügyi képzések

    Kereskedelmi képzések

    Mezőgazdasági képzések

    Művészeti képzések

    Információszolgáltatási, ügyviteli képzések

    Turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezési képzések

    Pedagógia, szociális képzések

    Ingatlan, műszaki képzések

    Falusi vendéglátó – Szakmai képzés

    Egészségügyi képzések

  • FELNŐTTKÉPZÉS INFÓK

  • Az OKJ számok jelentése
    Legkeresettebb OKJ szakmák
    Mihez kezdjek érettségi után?
    A legjobb OKJ képzések, avagy hogyan válassz magadnak iskolát?
    Mit csinál egy logisztikai ügyintéző?
    Milyen a jó eladó?
    Milyen OKJ képzést érdemes tanulni?
    • Képzések listája
    • Fontos infók
  • KÖVESS MINKET!

Minden Jog Fenntartva 2018 - Okj Akadémia - A weboldalt készítette: SOS Marketing
Cookie kezelés

A legjobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat (sütiket) tárolunk és/vagy hozzáférünk eszközén, böngészőjében. Ezen cookie-k elfogadásával engedélyezi számunkra, hogy kövessük felhasználói viselkedését weboldalunkon. A hozzáférés elutasításával bizonyos funkciók az oldalon esetlegesen nem fognak megfelelően működni.

Funkcionális sütik Always active
E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statisztikai sütik
Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika) The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing sütik
Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett beleegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Beállítások
{title} {title} {title}
VISSZAHÍVÁST KÉREK!