• +36 30 4840 744 • info@okjakademia.hu
okj képzések Budapest, felnõttképzés, okj tanfolyamok okj képzések Budapest, felnõttképzés, okj tanfolyamok
  • Okj Akadémia

    Miért minket válassz?

  • Államilag elismert képzések

    Megújult szakmai képzések

    • Egészségügyi képzések
      • Egészségfejlesztési segítő – szakmai képzés
      • Betegkísérő – szakmai képzés
      • Gyógyszertári szakasszisztens – szakmai képzés
      • Regeneráló wellness szakember – szakmai képzés
    • Ingatlan, műszaki képzések
      • Ingatlanközvetítő – szakmai képzés
      • Társasházkezelő- szakmai képzés
      • Munkavédelmi előadó – szakmai képzés
    • Pedagógia, szociális képzések
      • Dajka – Szakmai képzés
      • Demencia gondozó – Szakmai képzés
      • Pedagógiai asszisztens – szakmai képzés
      • Segédgondozó – Szakmai képzés
    • Turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezési képzések
      • Cukrászsegéd – Szakmai képzés
      • Élelmezésvezető – Szakmai képzés
      • Falusi turizmus szolgáltató
      • Falusi vendéglátó – Szakmai képzés
      • Közművelődési munkatárs – Szakmai képzés
      • Pincérsegéd – Szakmai képzés
      • Szakácssegéd – Szakmai képzés
    • Információszolgáltatási, ügyviteli képzések
      • Segédkönyvtáros – Szakmai képzés
      • Számítógépes adatrögzítő – Szakmai képzés
      • Kulturális rendezvény szervezője – Szakmai képzés
    • Művészeti képzések
      • Művészeti grafikus – szakmai képzés
    • Mezőgazdasági képzések
      • Állatgondozó – szakmai képzés
      • Aranykalászos gazda – szakmai képzés
      • Állatorvosi asszisztens – szakmai képzés
      • Dísznövénykertész
      • Kutyakozmetikus – szakmai képzés
      • Virágkötő és virágkereskedő – Szakmai képzés
    • Kereskedelmi képzések
      • Műszaki eladó- szakmai képzés
      • Gyógyászati segédeszköz forgalmazó – Szakmai képzés
      • Raktárvezető – szakmai képzés
      • Drogerista- szakmai képzés
      • Élelmiszer-eladó – szakmai képzés
      • Ruházati eladó- szakmai képzés
      • Üzletvezető – szakmai képzés
    • Pénzügyi képzések
  • Kedvezmények

    Részletfizetés, kedvezményes árak több tanfolyam esetén

  • Fontos infók

    Felnőttképzésről, sikertörténetekről, munkaajánlatokról

  • Kapcsolat

    Kérdésed van? Vedd fel Velünk a kapcsolatot!

  • Képzések listája
  • Keress képzéseink között:

    Generic selectors
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Filter by Categories
    Egyéb
    Felnőttképzés
    Hírek
logo logo
  • Okj Akadémia

    Miért minket válassz?

  • Államilag elismert képzések

    Megújult szakmai képzések

    • Egészségügyi képzések
      • Egészségfejlesztési segítő – szakmai képzés
      • Betegkísérő – szakmai képzés
      • Gyógyszertári szakasszisztens – szakmai képzés
      • Regeneráló wellness szakember – szakmai képzés
    • Ingatlan, műszaki képzések
      • Ingatlanközvetítő – szakmai képzés
      • Társasházkezelő- szakmai képzés
      • Munkavédelmi előadó – szakmai képzés
    • Pedagógia, szociális képzések
      • Dajka – Szakmai képzés
      • Demencia gondozó – Szakmai képzés
      • Pedagógiai asszisztens – szakmai képzés
      • Segédgondozó – Szakmai képzés
    • Turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezési képzések
      • Cukrászsegéd – Szakmai képzés
      • Élelmezésvezető – Szakmai képzés
      • Falusi turizmus szolgáltató
      • Falusi vendéglátó – Szakmai képzés
      • Közművelődési munkatárs – Szakmai képzés
      • Pincérsegéd – Szakmai képzés
      • Szakácssegéd – Szakmai képzés
    • Információszolgáltatási, ügyviteli képzések
      • Segédkönyvtáros – Szakmai képzés
      • Számítógépes adatrögzítő – Szakmai képzés
      • Kulturális rendezvény szervezője – Szakmai képzés
    • Művészeti képzések
      • Művészeti grafikus – szakmai képzés
    • Mezőgazdasági képzések
      • Állatgondozó – szakmai képzés
      • Aranykalászos gazda – szakmai képzés
      • Állatorvosi asszisztens – szakmai képzés
      • Dísznövénykertész
      • Kutyakozmetikus – szakmai képzés
      • Virágkötő és virágkereskedő – Szakmai képzés
    • Kereskedelmi képzések
      • Műszaki eladó- szakmai képzés
      • Gyógyászati segédeszköz forgalmazó – Szakmai képzés
      • Raktárvezető – szakmai képzés
      • Drogerista- szakmai képzés
      • Élelmiszer-eladó – szakmai képzés
      • Ruházati eladó- szakmai képzés
      • Üzletvezető – szakmai képzés
    • Pénzügyi képzések
  • Kedvezmények

    Részletfizetés, kedvezményes árak több tanfolyam esetén

  • Fontos infók

    Felnőttképzésről, sikertörténetekről, munkaajánlatokról

  • Kapcsolat

    Kérdésed van? Vedd fel Velünk a kapcsolatot!

  • Képzések listája

A jó pincér tulajdonságai

Mindannyian szívesen megyünk étterembe, vagy más vendéglátóhelyre, de nem mindegy, milyen szájízzel távozunk onnan. Nem is elsősorban az ételek vagy italok minőségén van a hangsúly, sokkal fontosabb számunkra, hogyan bánnak velünk. Ebben pedig legnagyobb szerepe a minket fogadó pincérnek van. A vendéglátásban tehát elengedhetetlen, hogy kitűnő pincéreket alkalmazzanak. De mégis milyen a jó pincér? Milyen tulajdonságok nélkülözhetetlenek ebben a szakmában? Ezeket írtuk most össze.

A jó vendéglátó tulajdonképpen igazi házigazda is egyben. Kedvesen fogadja a vendégeket, és mindent megtesz azért, hogy azok otthon érezzék magukat az adott helyen. Akkor is, ha csak egy kávézóról van szó, de akkor is, ha egy ötcsillagos hotel étterméről.

A jó pincér tehát számos pozitív emberi tulajdonsággal bír és természetesen szakmailag felkészült. Mit is jelentenek ezek konkrétan?

A jó pincér

  • birtokában van a megfelelő szakmai tudásnak és általános műveltségnek.
  • ismeri a munkahelye termékeit.
  • hivatástudattal és szakmai alázattal rendelkezik.
  • udvarias, becsületes és kötelességtudó.
  • figyelmes, előzékeny és felelősségteljes.
  • jó emberismerettel bír.
  • jó az emlékezőtehetsége és a megfigyelőképessége.
  • jól kommunikál, könnyen teremt kapcsolatot a vendégekkel.
  • kulturált és fegyelmezett.
  • képes az önuralomra.
  • szabálykövető (gondoljunk a hatósági előírásokra), valamint
  • beszél valamilyen idegen nyelven.

Amint látjuk, nagyon sok mindennek kell megfelelnie egy jó pincérnek. Természetesen ezek a tulajdonságok, jellemvonások senkiben sincsenek meg együttesen. De nem szabad megijedni! Tanulással, önfejlesztéssel valamennyi készség és képesség fejleszthető. Az OKJ Akadémián éppen ezért nem csak szakmai képzésben részesülnek a Pincér szakmát választó tanulóink. Nagy hangsúlyt fektetünk a személyiségjegyek fejlesztésére is.

Mire figyelj, ha igazán jó pincér szeretnél lenni?

A pincérek legfontosabb feladata, hogy lehetőleg minden vendég elégedetten távozzon fogyasztás után. Ehhez pedig minden apró feladatra oda kell figyelni. Hogy tudd, melyek ezek a teendők, szakmailag professzionális szinten kell felkészültnek lenned.

1. Alaposan tanuld meg a szakmát!

Magas színvonalú munkavégzéshez nélkülözhetetlen a szakmai felkészültség és a tanultak helyes alkalmazása. Az alapokon túl mindig tudnod kell azt is, mely terméketek fogyott el éppen, vagy módosult valamelyest. A termékismeret amúgy is alapvető dolog, tisztában kell lenned az ételek, italok készítésével, hozzávalóival. Ugyanúgy ide tartozik a helyes számlázás, a mennyiségek pontos felvezetése is.

2. Ügyelj a megjelenésedre!

Banálisnak tűnhet, de nagyon fontos a személyi higiénia. Legyél mindig tiszta, ápolt, és a munkaruhád is legyen makulátlan. Ha csak nem extrém munkahelyen dolgozol, kerüld a sok ékszert, a kirívó megjelenést.

3. Légy alázatos a munkáddal kapcsolatban!

Vagyis fogadd el, hogy olyan dolgokat is el kell majd végezned, amelyek látszólag nem a te feladataid közé tartoznak:

  • Evőeszközök megtisztogatása,
  • szalvétahajtogatás
  • só-és borsszórók feltöltése,
  • asztalok és székek beállítása,
  • evőeszközök utántöltése a pultban,
  • terítés.

4. Figyelj a kommunikációdra!

Legfontosabb az arckifejezésed és a testbeszéded. Senki sem szereti a mogorva embereket, tehát mosolyogj! A mosoly azonnal jó közérzetet biztosít a vendégeknek, ahogy a megfelelő testbeszéd is. A vendég érezze, hogy maximálisan rá figyelsz. Ugyanígy ügyelj arra, hogy rendelésfelvételnél ne légy tolakodó és ne beszélj túl sokat.

5. Tartsd tiszteletben a vendéget!

Ez nem olyan könnyű, mint amilyen egyértelmű. A vendégek nagyon különbözőek lehetnek. A barátságostól kezdve a határozotton vagy az idegesen át a tartózkodóig mindenféle vendégtípussal lesz dolgod. Ilyenkor nagy odafigyelést igényel a kiszolgálás. Ehhez szükséged van a jó emberismeretre és az empátiára. Nem utolsósorban pedig időnként önuralomra is. Ne feledd, a vendég fizet az áruért és a szolgáltatásért, tehát neked a lehető legtöbbet kell kihoznod magadból.

6. Képezd magad folyamatosan!

A jó pincér nem elégszik meg az egyszer megtanultakkal. Ahogy változik a világ, úgy fejlődik a vendéglátóipar és változik a gasztronómia is. Ha igazán jó munkát szeretnél végezni, figyelemmel kell kísérned szakmád aktuális trendjeit is.

Láthatod, milyen sokrétű és színes szakma a pincéré. Nem is könnyű megfelelni az elvárásoknak. De szorgalommal, hivatástudattal mindez elsajátítható. Az OKJ Akadémián célunk, hogy minden Pincér szakmát választó hallgatónk a lehető legjobb képzésben részesüljön. Mivel a piac és a fogyasztói igények is folyamatosan változnak, az OKJ Akadémián naprakészen követjük az aktuális trendeket. Ennek megfelelően rendszeresen indítunk különféle vendéglátóipari OKJ képzéseket:

  • Pincér (34 811 03) – középfokú szakképesítés, amely szintén alapfokú iskolai végzettségre épül.
  • Vendéglátó eladó (OKJ 31 811 04) – alsó középfokú részszakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre épül.
  • Szakács (OKJ 34 811 04) – középfokú szakképesítés, amely szintén alapfokú iskolai végzettségre épül.
  • Fogadós (OKJ 54 341 01) – középfokú szakképesítés, amely szintén alapfokú iskolai végzettségre épül.
  • Vendéglátásszervező (OKJ 54 811 01) – emeltszintű szakképesítés (technikus), amely érettségi végzettséghez kötött.
  • Diétás szakács (OKJ 35 811 03) – középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igényel.
  • Élelmezésvezető (OKJ 52 811 01) – felső középfokú szakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött.
  • Szállodai recepciós (OKJ 52 812 01) – felső középfokú szakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött.
  • Vendéglátó-üzletvezető (OKJ 35 811 02) – középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igényel.
Előző Jól kereső szakmák nőknek
Következő Élelmezésvezető feladatai

Hasonló bejegyzések

Női hiányszakmák

2018-10-31

Mihez kezdjek érettségi után?

2018-06-11

A szakács szakma bemutatása

2018-10-24

Mennyit keres egy szállodai recepciós?

2019-03-29
  • Legutóbbi bejegyzések

    • Előzetes tudásszint felmérés – Ingyenes szolgáltatás
    • Képzési hitel
    • Vizsgaközpont – szakmai vizsgákhoz
    • A szakmai képzések megújuló rendszere
    • OKJ szakmai vizsgák – Tájékoztató
  • Archívum

    • 2021 szeptember
    • 2021 május
    • 2020 március
    • 2020 február
    • 2020 január
    • 2019 augusztus
    • 2019 július
    • 2019 június
    • 2019 május
    • 2019 április
    • 2019 március
    • 2019 február
    • 2019 január
    • 2018 december
    • 2018 november
    • 2018 október
    • 2018 augusztus
    • 2018 július
    • 2018 június
  • Kategóriák

    • Egyéb
    • Felnőttképzés
    • Hírek
  • ÜGYFÉLFOGADÁS:

    Ügyfélfogadási idő:
    Hétfőtől péntekig
    09.00 és 17.30 között
    Ügyfélfogadás helyszíne:
    1092 Budapest, Erkel utca 13/A.
  • ÁLLAMILAG ELISMERT KÉPZÉSEK

  • Pénzügyi képzések

    Kereskedelmi képzések

    Mezőgazdasági képzések

    Művészeti képzések

    Információszolgáltatási, ügyviteli képzések

    Turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezési képzések

    Pedagógia, szociális képzések

    Ingatlan, műszaki képzések

    Egészségügyi képzések

  • FELNŐTTKÉPZÉS INFÓK

  • Az OKJ számok jelentése
    Legkeresettebb OKJ szakmák
    Mihez kezdjek érettségi után?
    A legjobb OKJ képzések, avagy hogyan válassz magadnak iskolát?
    Mit csinál egy logisztikai ügyintéző?
    Milyen a jó eladó?
    Milyen OKJ képzést érdemes tanulni?
  • KÖVESS MINKET!

Minden Jog Fenntartva 2018 - Okj Akadémia - A weboldalt készítette: SOS Marketing

VISSZAHÍVÁST KÉREK!