Ha a szakács szót halljuk, az éttermeken kívül biztosan beugrik Gordon Ramsay vagy Jamie Oliver arca is. Más típusú szakácsok, de egy dologban biztosan megegyeznek: a szakmájukat profi szinten művelik és nem elégszenek meg a minimummal.
Ha te is igazán jó szakács akarsz lenni, akkor a következőket tartsd szem előtt:
- A szakácsművészet nem csak főzés-sütésből áll.
- Szakácsnak lenni hivatás.
- Egy vendéglátóhely hírneve elsősorban a szakács munkájától függ.
A szakács feladatai
A szakács munkája nem a főzéssel kezdődik. Ahhoz, hogy minőségi alapanyagokból első osztályú ételeket készítsen,
- tisztában kell lennie az élelmiszerek tulajdonságaival,
- tudnia kell, mit honnan szerezhet be,
- a kiválasztott nyersanyagokat megfelelően elő kell készítenie,
- alkalmaznia kell a legújabb főzési eljárásokat
- és ismernie kell a különböző főző- és tálalóeszközöket is.
Ha mindez megvan, akkor jöhet az igazi művészet. A jó szakács ugyanis a főzésben éli ki kreativitását. A különböző fűszerek, nyersanyagok kombinációjával számos csodás étel kerül ki a kezei alól. Ezt pedig a vendégek is meghálálják. Mert egyáltalán nem mindegy, milyen szájízzel távoznak el tőlünk. Biztosan neked is vannak kedvenc éttermeid. Miért ne lehetnél te mások kedvenc szakácsa? Tudod, egy jó ételért az emberek hajlandók mindenhová elmenni.
A szakács szakma lényege
A főzés összetett folyamat. Valószínűleg láttad már filmekben, hogy a szakácsok milyen átszellemült arccal válogatják ki a nyersanyagokat a legjobb piacokon. Az igazi séfek tényleg ilyenek. Az alapanyagok, az ételek szeretete nélkül nem lehet senkiből jó szakács. De ugyanígy szeretni és tisztelni kell a vendégeket is, akiknek az étel készül. Hiszen ők a szakácsok igazi kritikusai.
A jó szakács tehát az elsődleges feladatain túl nagyon ügyel a látványra is. Nem mindegy ugyanis, hogy az étel csak finom, vagy vonzó is egyben. Ki kell választani a megfelelő tányért (számos forma, méret, anyag, szín létezik) és ízlésesen, szépen kell tálalnia az ételt. A megfelelően elkészített fogás elrendezése, díszítése nagyon fontos és sokat elárul a szakácsról. A „ronda, de finom” ebben a szakmában szóba sem jöhet.
Mennyit keres egy szakács?
A jó szakácsot mindenhol megfizetik. Természetesen sok függ az adott földrajzi helytől, a munkáltatótól, illetve a szezonoktól is, de a szakácsok mindenhol átlagon felül keresnek.
- Óceánjáró luxushajón 700 000 – 950 000 Ft-nak megfelelő összeget,
- Németországban 900 000 Ft-nak megfelelő összeget,
- az Egyesült Királyságban 800 000 Ft-nak megfelelő összeget,
- Magyarországon pedig 300 000 – 500 000 Ft-ot kereshetsz meg havonta
Szakácsképzés az OKJ Akadémián
Tehát ha szeretsz főzni és ezzel is foglalkoznál, érdemes kitanulni a szakács szakmát! Az OKJ Akadémián elsajátíthatod a legfontosabb elméleti és gyakorlati ismereteket:
- Kisujjadban lesz az alapanyagismeret,
- betekintést nyersz a korszerű vendéglátásba és
- megfelelő gyakorlatra is szert tehetsz.
Az OKJ Akadémián többféle nem csak szakács, hanem diétás szakács tanfolyamot is indítunk. Nézd meg tanfolyamainkat és jelentkezz hozzánk! Az első lépéstől a munkába állásig segítünk neked. Ráadásul tanfolyamaink elvégzéséhez részletfizetési lehetőséget is biztosítunk. Jelentkezz hozzánk!