Közismert, hogy minden szakképesítésnek van OKJ száma. De vajon azt is tudjuk, mit jelentenek? Az OKJ számok segítségével könnyen beazonosíthatjuk, és villámgyorsan megtalálhatjuk a számunkra legjobb szakmákat. Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogyan.
Magyarországon 1993-ban vezették be az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ), amely tartalmazza a hazánkban államilag elismert összes szakképesítést. Az Országos Képzési Jegyzék a szakképesítések felsorolásánál megkülönbözteti
- a szakképesítések szintjét,
- a tanulmányi területeket, valamint
- a szakmák ágazati besorolását.
Ennek megfelelően kapott minden szakképesítés egyedi azonosító számot.
Hogyan épül fel az OKJ szám?
Legegyszerűbb, ha egy konkrét példát nézünk rá. Az OKJ Akadémia egyik legnépszerűbb képzése a Vendéglátásszervező szakképesítés. OKJ száma 54 811 01.
- Az első két számjegy (54) a szakképesítés szintjét jelöli. Jelen esetben tehát azt, hogy ez egy emeltszintű szakképesítés (technikus), amely érettségi végzettséghez kötött.
- A 3., 4. és 5. számjegy a tanulmányi területre utal, ami ebben az esetben a Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás területe (811).
- A 6-7. számjegy az ezen a területen fellelhető szakképesítések sorszámát takarja. A Vendéglátásszervezés a 01-es sorszámot kapta.
A szakképesítés szintjei, azaz az OKJ szám 1-2. számjegyének jelentése
A szakképesítésnek 12 szintje van. Az ezekhez a szintekhez tartozó sorszámok teszik ki az OKJ számok első két számjegyét:
- 21-es szint: alapfokú részszakképesítés, semmilyen iskolai végzettséget nem igényel.
- 31-es szint: alsó középfokú résszakképesítés, melynek előfeltétele az alapfokú iskolai végzettség.
- 32-es szint: alsó középfokú résszakképesítés, melynek előfeltétele az alapfokú iskolai végzettség. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerezhető meg.
- 33-as szint: alsó középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igényel és amelyhez már meglévő szakképesítés szükséges.
- 34-es szint: középfokú szakképesítés, amelynél szintén előfeltétel az alapfokú iskolai végzettség.
- 35-ös szint: középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igényel, és amelyhez már meglévő szakképesítés szükséges.
- 51-es szint: felső középfokú részszakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött.
- 52-es szint: felső középfokú szakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött.
- 53-as szint: felső középfokú szakképesítés-ráépülés, amely érettségi végzettséget igényel, és amelyhez már meglévő szakképesítés szükséges.
- 54-es szint: emeltszintű szakképesítés (technikus), amely szintén érettségi végzettséghez kötött.
- 55-ös szint: emeltszintű szakképesítés-ráépülés, amely érettségi végzettséghez kötött szakképesítésre épül.
- 62-es szint: felsőfokú végzettséghez kötött szakképesítés.
Az OKJ Akadémia képzései a fentiek közül 5 szinten folynak:
- 31-es szintű képzés például az Élelmiszer- és vegyi áru eladó.
- 34-es szintű képzés többek között a Pincér szakképzés.
- 35-ös szintű képzés például a Kis- és középvállalkozások ügyvezetője elnevezésű szakképzés.
- 52-es szintű képzés az Élelmezésvezető szakképzés.
- 54-es szintű képzés a korábban már említett Vendéglátásszervező, de például a Kereskedő szakképesítés is.
A tanulmányi terület, azaz az OKJ szám 3-5. számjegyeinek jelentése
A Központi Statisztikai Hivatal jelenleg 59 tanulmányi területet különböztet meg, amelyeket 8 fő képzési területbe sorol be az alábbi számokkal:
- Oktatás,
- Humán tudományok és művészetek,
- Társadalomtudományi, gazdasági, jogi képzések,
- Matematika, számítástechnika, egyéb természettudományos képzések,
- Műszaki, ipari és építőipari képzések,
- Mezőgazdaság,
- Egészségügy és szociális gondoskodás,
- Szolgáltatások.
A Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző képzésünk OKJ száma 54 841 11. Képzési területe tehát a Szolgáltatások (8), amin belül a fent említett összesen 59 tanulmányi területből a 41-es sorszámot kapta.
Az OKJ szám 6-7. számjegyének jelentése
Az utolsó két számjegy az azonos szintű és tanulmányi területű szakképesítések sorszáma a könnyebb azonosítás végett. Az OKJ Akadémia képzései közül ilyenek például a Szolgáltatások területhez tartozó élelmiszeripari szakképesítések, mint
- a Sommelier (35 811 01),
- a Vendéglátó-üzletvezető (35 811 02) és
- a Diétás szakács (35 811 03).
Az OKJ számok ismeretével tehát valóban könnyen beazonosíthatjuk, és iskolai végzettségünknek megfelelően villámgyorsan megtalálhatjuk a számunkra legjobb szakmákat. Az OKJ Akadémián jelenleg 21 OKJ képzés és számos további tanfolyam közül választhatunk.