Az OKJ számokról tudjuk, hogy a szakképzésben elsajátítható szakmákat jelölik a végzettség foka és a tanulmányi területre való besorolás szerint. De léteznek FEOR számok is, amelyek már kevésbé ismertek. Vajon az élelmezésvezető szakmának van FEOR száma, vagy csak OKJ besorolása? És mire is való ez a megkülönböztetés?
A kérdés, hidd el, nem butaság. Sokan ugyanis még mindig összetévesztik, összekeverik az élelmezésvezetőt a dietetikussal, és persze az sem mindegy, mennyi az annyi, ha fizetésre kerül sor. Emiatt sokszor rosszul keresnek rá az interneten, és végül teljesen elvesznek abban, mi micsoda. Ha viszont te élelmezésvezető vagy dietetikus, esetleg mindkettő szeretnél lenni, ismerned kell a részleteket.
Mi a FEOR?
A FEOR egy besorolási rendszer, mégpedig a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere. Eredetileg statisztikai szerepe lett volna, de mára már segédletnek is felfogható, hiszen több feladatot is „ellát”:
- elsősorban a munkaadóknak segít a dolgozóik besorolásánál
- a munkaköri leírásoknál
- de egyfajta segédlet is a statisztikákhoz, illetve
- a humánpolitikával foglalkozóknak.
Ennek köszönhetően egységesek lettek a munkaügyi, statisztikai és igazgatási nyilvántartások, így nem fordulhat elő, hogy valamelyik munkáltató rosszul sorolja be a munkavállalóját.
Hogy miért? Mert a számok egy olyan rendszert alkotnak, amelyek egyrészt sokkal átláthatóbbak, másrészt mindig fix támpontot adnak.
Mit jelentenek a FEOR számok?
Természetesen ahogy az OKJ-számoknak, úgy a FEOR számoknak is megvan a maguk jelentése. Aki ezt ismeri, nagyon könnyen eligazodik a szakmák, munkakörök világában.
Vegyük példának okáért az élelmezésvezetőt. Hozzárendelt FEOR száma 5129. Amint látod, a FEOR szám 4 számjegyből áll:
- Az első számjegy a foglalkozási főcsoportot,
- a második az azon belüli foglalkozási csoportot,
- a harmadik az alcsoportot,
- a negyedik pedig magát a foglalkozást jelenti.
Az élelmezésvezető FEOR számának magyarázata ez alapján így néz ki:
5: Kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások
1: Kereskedelmi és vendéglátó-ipari foglalkozások
2: Egyéb kereskedelmi foglalkozások
9: Egyéb, máshova nem sorolható kereskedelmi foglalkozású
Hová soroljuk az élelmezésvezetőt a FEOR szerint?
Vagyis az élelmezésvezető szakma a kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozásokon belül az egyéb, máshová nem sorolhatókhoz tartozik. Ezen pedig nincs is mit csodálkozni, hiszen az élelmezésvezető feladata nagyon sokrétű. Ha pontosabbat szeretnél róla tudni, itt leírtunk mindent.
A dietetikus FEOR számának (2223) magyarázata azonban más. A dietetikus szakma a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő egészségügyi foglalkozásokhoz tartozik (22). Azon belül a humán-egészségügyhöz, ahol a pontos foglalkozási megnevezés a Dietetikus és táplálkozási tanácsadó (23). Kilistázva így mutat a FEOR-jegyzékben.
- 21 Műszaki, informatikai és természettudományi foglalkozások
- 22 Egészségügyi foglalkozások (felsőfokú képzettséghez kapcsolódó)
- 221 Orvosi, gyógyszerészi foglalkozások
- 222 Humán-egészségügyi (társ)foglalkozások
- 2221 Környezet- és foglalkozás-egészségügyi foglalkozású
- 2222 Optometrista
- 2223 Dietetikus és táplálkozási tanácsadó
- 2224 Gyógytornász
- 2225 Védőnő
- 2226 Mentőtiszt
- 2227 Hallás- és beszédterapeuta
- 2228 Alternatív gyógymódot alkalmazó
- 2229 Egyéb humán-egészségügyi (társ)foglalkozású
- 223 Ápoló, szülész(nő) (felsőfokú képzettséghez kapcsolódó)
- 224 Állat- és növény-egészségügyi foglalkozások
Talán így már tisztább a különbség a két szakma között, még akkor is, ha tartalmilag vannak átfedések.