Bár a sommelier (ejtsd szomelié) szakma többszáz éves, mégis csak az utóbbi években kezdi elnyerni megérdemelt rangját és helyét hazánkban. Sokan ugyanis azt gondolják, a sommelier csak bort iszik és mindenféle hangzatos jelzőket mondogat az italokról. De ez persze koránt sincs így.
A sommelier-k valóban elsősorban borokkal foglalkoznak, de tevékenységi körük igen összetett. Ez a szakma múltjára is visszavezethető.
A sommelier szakma eredete
A római korban a sommelier-k tulajdonképpen öszvérhajcsárok voltak, akik az éppen utazó udvar ellátmányának szállításáért feleltek. Rendszerint az udvartartás előtt vonultak, amikor azok éppen nyári vagy téli szálláshelyeikre költöztek át.
Tudjuk jól, hogy abban az időben még messze nem rendelkeztek az államok megfelelő infrastruktúrákkal, így csatornarendszerrel sem. Vizet tehát nem volt ajánlatos fogyasztani, az első számú udvari nedű a bor volt. Az akkori sommelierek-knek kellett ezeket az italokat mindig előkóstolniuk, hiszen a bor is az ellátmány része volt. A mai sommelier-k munkájában már csak ez az egy közös pont van elődeik szakmájával.
A sommelier feladata
Sommelier-ket az előkelőbb, nívósabb éttermek, hotelek, vendéglátóhelyek alkalmaznak így biztosítva a vendégek számára a maximális gasztronómiai élményt. A sommelier ugyanis igazi borszakértő, aki tökéletesen tudja, melyik bor melyik ételhez illik a legjobban. Ehhez persze az is kell, hogy tisztában legyen az adott étterem ételkínálatával, és mindenekelőtt a borok természetével. Nem véletlen, hogy sokan a sommelier-k munkáját igazi tudománynak tartják. Egy igazán jó sommelier ugyanis ismeri a szőlőtermesztés és borászat minden titkát, otthonosan mozog a borospincékben és szoros kapcsolatot ápol munkahelye szakácsaival is. Nem véletlen, hogy egy adott vendéglátóhely italkínálatával is ő foglalkozik kezdve a beszerzéstől, a borlap összeállításán keresztül a vendégek kiszolgálásáig.
Milyen a jó sommelier?
Röviden azt mondhatnánk, hogy egy széleskörű ismeretekkel bíró pohárnok. Hiszen
- Ismeri a különböző italokat (nemcsak a borokat, hanem a párlatokat, tea- és kávéfajtákat, sörfajtákat, vizeket, stb.),
- Tisztában van a szőlőfajtákkal és a szőlészeti eljárásokkal,
- Tudja, hogy melyek a legjobb évjáratok, borvidékek, termelők (nemzetközi viszonylatban is)
- Ismeri az egyéb élvezeti cikkeket, mint például a szivarokat
- Rendelkezik beszerzői ismeretekkel
- Megfelelően tárolja és hűti az italokat
- Szoros kapcsolatot tart fenn a termelőkkel és az éttermi dolgozókkal, és nem utolsó sorban
- Kitűnően kommunikál a vendégekkel.
Egy jó sommelier éppen ezért megbecsült munkaerő a vendéglátásban. A hazai Sommelier Szövetség alapvető célja, hogy ez általánosan is így legyen. Sokáig ugyanis ez a szakma nem volt hivatalosan elfogadott Magyarországon. Bár a vendéglátásban nélkülözhetetlen területről van szó, és külföldön az egyetemi képzés része, itthon az elfogadtatási procedúra elég hosszadalmas volt. Ma már végre elérhető a hivatalos OKJ sommelier képzés is.
Így remélhető, hogy hamarosan hazánkban is az őt megillető helyre kerül a sommelier szakma. Egy jó sommelier nélkül ugyanis nincs tökéletes éttermi étkezés.
Tévhitek és szokások Magyarországon
Hagyomány, hogy az emberek nálunk pálinkával kezdik és zárják az ünnepi fogásokat. A sommelier azonban tudja, hogy ezzel csak ártunk az élvezeteknek. A pálinka ugyanis csökkenti az ízlelésünket, így mindent keserűbbnek érezhetünk utána. Az ételek és italok megfelelő párosítása éppen ezért nagyon fontos. Nem elég, ha tudjuk, hogy fehér húshoz fehér bor, vöröshöz pedig vörös dukál. A pohárnok azzal is tisztában van, hogy az adott étel mely területről származik, zsírosabb, soványabb-e, és a borkínálatban melyik ital emeli ki legjobban az ízét. A sommelier éppen ezért az étkezések mellé nemcsak a tökéletesen megfelelő bort kínálja, hanem többféle ital fogyasztása esetén azok sorrendjében is segít.
Beláthatjuk hát, hogy egy igazán jó sommelier valóban nélkülözhetetlen. Nem véletlenül rendeznek évtizedek óta versenyeket is köztük. Hazánkban a Sommelier Bajnokságot, ahol a versenyzők mind elméleti, mind gyakorlati tudásukat összemérhetik 1992 rendezték meg először.
Ma már Magyarország Sommelier bajnokai rendszeres résztvevői a legnagyobb világversenyeknek.
Miért érdemes sommeliernek tanulni?
A sommelier szakma egy feltörekvő, nemzetközi szinten már anyagilag is nagyra becsült és keresett szakma. Egyre több vendéglátóhely ismeri fel itthon is a szomeliék jelentőségét, legyen szó étteremről, borbárról vagy családi pincészetekről. Egy jó sommelier tehát igen könnyen el tud helyezkedni a szakmájában. Hazánk kitűnő borainak és borvidékének népszerűsítésére pedig ki más is lehetne a legmegfelelőbb személy, mint egy igazi magyar borszakértő?
Az OKJ Akadémián éppen ezért rendszeresen indítunk Sommelier képzéseket, ahol tapasztalt és képzett tanárainktól tanulhatod meg a szakma csínját-bínját. Ráadásul az elhelyezkedésben is segítünk. Sikeres vizsga esetén partnereink állásajánlatai közül válogathatsz. Jelentkezz hozzánk!