• +36 30 4840 744 • info@okjakademia.hu
okj képzések Budapest, felnõttképzés, okj tanfolyamok okj képzések Budapest, felnõttképzés, okj tanfolyamok
  • Okj Akadémia

    Miért minket válassz?

  • Államilag elismert képzések

    Megújult szakmai képzések

    • Egészségügyi képzések
      • Egészségfejlesztési segítő – szakmai képzés
      • Betegkísérő – szakmai képzés
      • Gyógyszertári szakasszisztens – szakmai képzés
      • Regeneráló wellness szakember – szakmai képzés
    • Ingatlan, műszaki képzések
      • Ingatlanközvetítő – szakmai képzés
      • Társasházkezelő- szakmai képzés
      • Munkavédelmi előadó – szakmai képzés
    • Pedagógia, szociális képzések
      • Dajka – Szakmai képzés
      • Demencia gondozó – Szakmai képzés
      • Pedagógiai asszisztens – szakmai képzés
      • Segédgondozó – Szakmai képzés
    • Turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezési képzések
      • Cukrászsegéd – Szakmai képzés
      • Élelmezésvezető – Szakmai képzés
      • Falusi turizmus szolgáltató
      • Falusi vendéglátó – Szakmai képzés
      • Pincérsegéd – Szakmai képzés
      • Szakácssegéd – Szakmai képzés
    • Információszolgáltatási, ügyviteli képzések
      • Segédkönyvtáros – Szakmai képzés
      • Közművelődési munkatárs – Szakmai képzés
      • Számítógépes adatrögzítő – Szakmai képzés
      • Kulturális rendezvény szervezője – Szakmai képzés
    • Művészeti képzések
      • Művészeti grafikus – szakmai képzés
    • Mezőgazdasági képzések
      • Állatgondozó – szakmai képzés
      • Aranykalászos gazda – szakmai képzés
      • Állatorvosi asszisztens – szakmai képzés
      • Dísznövénykertész
      • Kutyakozmetikus – szakmai képzés
      • Virágkötő és virágkereskedő – Szakmai képzés
    • Kereskedelmi képzések
      • Műszaki eladó- szakmai képzés
      • Gyógyászati segédeszköz forgalmazó – Szakmai képzés
      • Raktárvezető – szakmai képzés
      • Drogerista- szakmai képzés
      • Élelmiszer-eladó – szakmai képzés
      • Ruházati eladó- szakmai képzés
      • Üzletvezető – szakmai képzés
    • Pénzügyi képzések
  • Egyéb képzések

    Bartender, barista és vendéglátó képzések

  • Kedvezmények

    Részletfizetés, kedvezményes árak több tanfolyam esetén

  • Kapcsolat

    Kérdésed van? Vedd fel Velünk a kapcsolatot!

  • Keress képzéseink között:

    Generic selectors
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Post Type Selectors
    Filter by Categories
    Egyéb
    Felnőttképzés
    Hírek
logo logo
  • Okj Akadémia

    Miért minket válassz?

  • Államilag elismert képzések

    Megújult szakmai képzések

    • Egészségügyi képzések
      • Egészségfejlesztési segítő – szakmai képzés
      • Betegkísérő – szakmai képzés
      • Gyógyszertári szakasszisztens – szakmai képzés
      • Regeneráló wellness szakember – szakmai képzés
    • Ingatlan, műszaki képzések
      • Ingatlanközvetítő – szakmai képzés
      • Társasházkezelő- szakmai képzés
      • Munkavédelmi előadó – szakmai képzés
    • Pedagógia, szociális képzések
      • Dajka – Szakmai képzés
      • Demencia gondozó – Szakmai képzés
      • Pedagógiai asszisztens – szakmai képzés
      • Segédgondozó – Szakmai képzés
    • Turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezési képzések
      • Cukrászsegéd – Szakmai képzés
      • Élelmezésvezető – Szakmai képzés
      • Falusi turizmus szolgáltató
      • Falusi vendéglátó – Szakmai képzés
      • Pincérsegéd – Szakmai képzés
      • Szakácssegéd – Szakmai képzés
    • Információszolgáltatási, ügyviteli képzések
      • Segédkönyvtáros – Szakmai képzés
      • Közművelődési munkatárs – Szakmai képzés
      • Számítógépes adatrögzítő – Szakmai képzés
      • Kulturális rendezvény szervezője – Szakmai képzés
    • Művészeti képzések
      • Művészeti grafikus – szakmai képzés
    • Mezőgazdasági képzések
      • Állatgondozó – szakmai képzés
      • Aranykalászos gazda – szakmai képzés
      • Állatorvosi asszisztens – szakmai képzés
      • Dísznövénykertész
      • Kutyakozmetikus – szakmai képzés
      • Virágkötő és virágkereskedő – Szakmai képzés
    • Kereskedelmi képzések
      • Műszaki eladó- szakmai képzés
      • Gyógyászati segédeszköz forgalmazó – Szakmai képzés
      • Raktárvezető – szakmai képzés
      • Drogerista- szakmai képzés
      • Élelmiszer-eladó – szakmai képzés
      • Ruházati eladó- szakmai képzés
      • Üzletvezető – szakmai képzés
    • Pénzügyi képzések
  • Egyéb képzések

    Bartender, barista és vendéglátó képzések

  • Kedvezmények

    Részletfizetés, kedvezményes árak több tanfolyam esetén

  • Kapcsolat

    Kérdésed van? Vedd fel Velünk a kapcsolatot!

Sommelier jelentése

Bár a sommelier (ejtsd szomelié) szakma többszáz éves, mégis csak az utóbbi években kezdi elnyerni megérdemelt rangját és helyét hazánkban. Sokan ugyanis azt gondolják, a sommelier csak bort iszik és mindenféle hangzatos jelzőket mondogat az italokról. De ez persze koránt sincs így.

A sommelier-k valóban elsősorban borokkal foglalkoznak, de tevékenységi körük igen összetett. Ez a szakma múltjára is visszavezethető.

A sommelier szakma eredete

A római korban a sommelier-k tulajdonképpen öszvérhajcsárok voltak, akik az éppen utazó udvar ellátmányának szállításáért feleltek. Rendszerint az udvartartás előtt vonultak, amikor azok éppen nyári vagy téli szálláshelyeikre költöztek át.

Tudjuk jól, hogy abban az időben még messze nem rendelkeztek az államok megfelelő infrastruktúrákkal, így csatornarendszerrel sem. Vizet tehát nem volt ajánlatos fogyasztani, az első számú udvari nedű a bor volt. Az akkori sommelierek-knek kellett ezeket az italokat mindig előkóstolniuk, hiszen a bor is az ellátmány része volt. A mai sommelier-k munkájában már csak ez az egy közös pont van elődeik szakmájával.

A sommelier feladata

Sommelier-ket az előkelőbb, nívósabb éttermek, hotelek, vendéglátóhelyek alkalmaznak így biztosítva a vendégek számára a maximális gasztronómiai élményt. A sommelier ugyanis igazi borszakértő, aki tökéletesen tudja, melyik bor melyik ételhez illik a legjobban. Ehhez persze az is kell, hogy tisztában legyen az adott étterem ételkínálatával, és mindenekelőtt a borok természetével. Nem véletlen, hogy sokan a sommelier-k munkáját igazi tudománynak tartják. Egy igazán jó sommelier ugyanis ismeri a szőlőtermesztés és borászat minden titkát, otthonosan mozog a borospincékben és szoros kapcsolatot ápol munkahelye szakácsaival is. Nem véletlen, hogy egy adott vendéglátóhely italkínálatával is ő foglalkozik kezdve a beszerzéstől, a borlap összeállításán keresztül a vendégek kiszolgálásáig.

 

Milyen a jó sommelier?

Röviden azt mondhatnánk, hogy egy széleskörű ismeretekkel bíró pohárnok. Hiszen

  • Ismeri a különböző italokat (nemcsak a borokat, hanem a párlatokat, tea- és kávéfajtákat, sörfajtákat, vizeket, stb.),
  • Tisztában van a szőlőfajtákkal és a szőlészeti eljárásokkal,
  • Tudja, hogy melyek a legjobb évjáratok, borvidékek, termelők (nemzetközi viszonylatban is)
  • Ismeri az egyéb élvezeti cikkeket, mint például a szivarokat
  • Rendelkezik beszerzői ismeretekkel
  • Megfelelően tárolja és hűti az italokat
  • Szoros kapcsolatot tart fenn a termelőkkel és az éttermi dolgozókkal, és nem utolsó sorban
  • Kitűnően kommunikál a vendégekkel.

Egy jó sommelier éppen ezért megbecsült munkaerő a vendéglátásban. A hazai Sommelier Szövetség alapvető célja, hogy ez általánosan is így legyen. Sokáig ugyanis ez a szakma nem volt hivatalosan elfogadott Magyarországon. Bár a vendéglátásban nélkülözhetetlen területről van szó, és külföldön az egyetemi képzés része, itthon az elfogadtatási procedúra elég hosszadalmas volt. Ma már végre elérhető a hivatalos OKJ sommelier képzés is.

Így remélhető, hogy hamarosan hazánkban is az őt megillető helyre kerül a sommelier szakma. Egy jó sommelier nélkül ugyanis nincs tökéletes éttermi étkezés.

Tévhitek és szokások Magyarországon

Hagyomány, hogy az emberek nálunk pálinkával kezdik és zárják az ünnepi fogásokat. A sommelier azonban tudja, hogy ezzel csak ártunk az élvezeteknek. A pálinka ugyanis csökkenti az ízlelésünket, így mindent keserűbbnek érezhetünk utána. Az ételek és italok megfelelő párosítása éppen ezért nagyon fontos. Nem elég, ha tudjuk, hogy fehér húshoz fehér bor, vöröshöz pedig vörös dukál. A pohárnok azzal is tisztában van, hogy az adott étel mely területről származik, zsírosabb, soványabb-e, és a borkínálatban melyik ital emeli ki legjobban az ízét. A sommelier éppen ezért az étkezések mellé nemcsak a tökéletesen megfelelő bort kínálja, hanem többféle ital fogyasztása esetén azok sorrendjében is segít.

Beláthatjuk hát, hogy egy igazán jó sommelier valóban nélkülözhetetlen. Nem véletlenül rendeznek évtizedek óta versenyeket is köztük. Hazánkban a Sommelier Bajnokságot, ahol a versenyzők mind elméleti, mind gyakorlati tudásukat összemérhetik 1992 rendezték meg először.

Ma már Magyarország Sommelier bajnokai rendszeres résztvevői a legnagyobb világversenyeknek.

Miért érdemes sommeliernek tanulni?

A sommelier szakma egy feltörekvő, nemzetközi szinten már anyagilag is nagyra becsült és keresett szakma. Egyre több vendéglátóhely ismeri fel itthon is a szomeliék jelentőségét, legyen szó étteremről, borbárról vagy családi pincészetekről. Egy jó sommelier tehát igen könnyen el tud helyezkedni a szakmájában. Hazánk kitűnő borainak és borvidékének népszerűsítésére pedig ki más is lehetne a legmegfelelőbb személy, mint egy igazi magyar borszakértő?

Az OKJ Akadémián éppen ezért rendszeresen indítunk Sommelier képzéseket, ahol tapasztalt és képzett tanárainktól tanulhatod meg a szakma csínját-bínját. Ráadásul az elhelyezkedésben is segítünk. Sikeres vizsga esetén partnereink állásajánlatai közül válogathatsz. Jelentkezz hozzánk!

Előző Női hiányszakmák
Következő Felsőfokú szakképesítés

Hasonló bejegyzések

Szállodai recepciós feladatai

2019-03-08

Grafikai programok

2019-02-06

Üzletvezető feladatai

2019-06-04

Ki lehet élelmezésvezető?

2019-05-21
  • Legutóbbi bejegyzések

    • Előzetes tudásszint felmérés – Ingyenes szolgáltatás
    • Képzési hitel
    • Vizsgaközpont – szakmai vizsgákhoz
    • A szakmai képzések megújuló rendszere
    • OKJ szakmai vizsgák – Tájékoztató
  • Archívum

    • 2021. szeptember
    • 2021. május
    • 2020. március
    • 2020. február
    • 2020. január
    • 2019. augusztus
    • 2019. július
    • 2019. június
    • 2019. május
    • 2019. április
    • 2019. március
    • 2019. február
    • 2019. január
    • 2018. december
    • 2018. november
    • 2018. október
    • 2018. augusztus
    • 2018. július
    • 2018. június
  • Kategóriák

    • Egyéb
    • Felnőttképzés
    • Hírek
  • ÜGYFÉLFOGADÁS:

    Ügyfélfogadási idő:
    Hétfőtől péntekig
    09.00 és 17.30 között
    Ügyfélfogadás helyszíne:
    1092 Budapest, Erkel utca 13/A.
  • ÁLLAMILAG ELISMERT KÉPZÉSEK

  • Pénzügyi képzések

    Kereskedelmi képzések

    Mezőgazdasági képzések

    Művészeti képzések

    Információszolgáltatási, ügyviteli képzések

    Turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezési képzések

    Pedagógia, szociális képzések

    Ingatlan, műszaki képzések

    Falusi vendéglátó – Szakmai képzés

    Egészségügyi képzések

  • FELNŐTTKÉPZÉS INFÓK

  • Az OKJ számok jelentése
    Legkeresettebb OKJ szakmák
    Mihez kezdjek érettségi után?
    A legjobb OKJ képzések, avagy hogyan válassz magadnak iskolát?
    Mit csinál egy logisztikai ügyintéző?
    Milyen a jó eladó?
    Milyen OKJ képzést érdemes tanulni?
    • Képzések listája
    • Fontos infók
  • KÖVESS MINKET!

Minden Jog Fenntartva 2018 - Okj Akadémia - A weboldalt készítette: SOS Marketing
Cookie kezelés

A legjobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat (sütiket) tárolunk és/vagy hozzáférünk eszközén, böngészőjében. Ezen cookie-k elfogadásával engedélyezi számunkra, hogy kövessük felhasználói viselkedését weboldalunkon. A hozzáférés elutasításával bizonyos funkciók az oldalon esetlegesen nem fognak megfelelően működni.

Funkcionális sütik Always active
E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statisztikai sütik
Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika) The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing sütik
Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett beleegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Beállítások
{title} {title} {title}
VISSZAHÍVÁST KÉREK!