Sokan teszik fel a kérdést, mennyibe kerül egy büfé nyitása és fenntartása?
Sajnos erre így egyszerűen nem lehet azt mondani, hogy ennyi és ennyi. A büfényitás ugyanis nagyon sok mindentől függ:
- Milyen és hányféle ételt akarsz árusítani?
- Bérled, veszed vagy már birtoklod az üzlethelyiséget?
- Lesz-e, lesznek-e alkalmazottjaid?
- Mennyire frekventált helyen akarsz büfét nyitni?
Ezek ugyanis nagyban befolyásolják a kezdeti költségeidet, amelyekhez persze további tételekkel is számolnod kell:
- engedélyek díjai
- eljárási díjak (pl. ügyvédé)
- bérleti díj
- berendezések, bútorok
- eszköztár (poharak, evőeszközök, tányérok, stb,)
- alapanyagok beszerzése
- tisztítóeszközök
- rezsi
- munkavállalói járulékok
- adók
- bérek
Amint látod, egy büfé nyitása nem olcsó mulatság még akkor sem, ha csak egyféle ételt és csak te fogsz árusítani. Persze ezt meg csak akkor teheted meg, ha megvan a megfelelő szakképzettséged is hozzá.
Milyen képzettség kell egy büfé nyitásához?
Itt is ugyanaz a szabály érvényes, mint a kávézó nyitás feltételeinél. Nem muszáj, hogy te magad szakképzett légy, de aki neked fog dolgozni, annak mindenképpen rendelkeznie kell legalább egy OKJ Vendéglátó eladó képzettséggel. Szakképzett ember nélkül ugyanis nemcsak nem nyithatsz, hanem nem is tarthatsz fenn büfét.
Egy OKJ Vendéglátó eladó végzettség megszerzése természetesen szintén pénzbe kerül, de igazán elenyésző tételnek számít a büfényitás egyéb költségei mellett. Ha tehát még nincs ilyen végzettséged, érdemes kitanulni a szakmát.
Gondolj bele, milyen kellemetlen, ha a beosztottad jobban ért majd az üzlethez, a vendéglátáshoz, mint te. Szakképzettként azonban átlátod az egész üzletmenetet, tudod majd, mit, mikor és miért kell tenned, s ezáltal sikeres vállalkozást indíthatsz.
Hogyan nyiss sikeres büfét?
Ha ránk hallgatsz, akkor egyértelműen azt tudjuk tanácsolni, hogy szakértelemmel, hozzáértéssel. Az OKJ Akadémián több vendéglátós tanfolyamot is indítunk, így akár a Vendéglátó eladói mellett, tovább bővítheted a szakmai ismereteidet. Képzett szakemberként aztán már tényleg szinte csak a körítésre lesz gondod. Mert ez is nagyon fontos.
Hogy menő és sikeres büféd legyen, elengedhetetlen a jó marketing. Valamit viszont csak akkor lehet átütő erővel reklámozni, ha divatos és kelendő. Ehhez pedig kell a jó dizájn is.
A jó dizájn elengedhetetlen egy sikeres büfé nyitásához
Évek óta nagy sikerrel működnek a romkocsmák, ahol használt, újrahasznosított bútorokkal, dizájnelemekkel dobják fel a környezetet és persze a hangulatot is.
Ugyanezt miért ne lehetne egy büfé esetében is megtenni? Például raklapokkal. Ezzel három legyet is üthetsz egy csapásra:
- az újrahasznosítással óvod a környezetedet,
- a dizájnos raklapbútorok vonzók és soha nem mennek ki a divatból, nem mellesleg
- rengeteg pénzt megspórolsz velük.
Érdemes törnöd a fejed, hogy ezen kívül még mivel és hol tudod csökkenteni a büfé nyitásának költségeit. Egy biztos, ne a szakképzésen spórolj! Az tényleg nagyon alacsony költségtétel.
Az OKJ-Akadémián személyre szabott tanácsadással segítünk mindenkinek a legmegfelelőbb szakma kiválasztásában. A leendő és a már meglévő tanulóinknak is folyamatos, teljeskörű segítségnyújtással, információkkal állunk rendelkezésre.
Keress meg minket, mindenben örömmel segítünk.