Nem is olyan rég még csak a nyugati filmekben láthattunk mozgó büféket, mára azonban hazánkban is egyre elterjedtebb az úgy nevezett food truck, a mozgóboltból történő árusítás. Pedig a világ első mozgó ételárusai már a középkorban is jelen voltak, Amerikában pedig hosszú évtizedek óta szerves részei a mindenkori utcaképnek.
Itthon leginkább eseményeken, vásárokon, fesztiválokon találkozhatunk mozgó büfékkel. A növekvő vásárlói igény azonban egyre inkább megmutatkozik a mindennapokban is. Bátran kimondhatjuk, hogy itthon is a mozgó büféké a jövő!
A mozgó büfé előnyei
Az embereknek ugyanis egyre kevesebb idejük van napközben arra, hogy nyugodtan megebédeljenek. Az irodaházak előtt leparkoló food truck így kifejezetten hasznos, és egyre keresettebb is. Nem beszélve az előnyeiről.
A mozgó büfé
- rövid idő alatt rengeteg embert képes kiszolgálni.
- A mozgó büfével oda lehet utazni, ahol az ügyfelek vannak.
- A rezsije alacsonyabb, mint egy étteremé.
- Kevesebb a személyzet és
- viszonylag hamar visszahozza a befektetett pénzt.
Milyen feltételekkel nyithatunk mozgó büfét?
Magyarországon nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelnünk, ha mozgó büfét akarunk nyitni. Ez mind az eladó, mind a vásárló érdekeit védi, tehát inkább örüljünk neki.
A nyitáshoz be kell szerezni
- az élelmiszer, illetve vendéglátásban előállított termék mozgóárusításához szükséges működési engedélyt a székhely szerinti illetékes jegyzőtől,
- az illetékes ÁNTSZ szakhatósági hozzájárulását, valamint
- a járási NÉBIH engedélyét.
Az élelmiszer-biztonságra ugyanis ugyanúgy ügyelni kell, mint egy étteremben. Sőt, a büfékocsiban még nagyobb szervezést és tervezést is igényel minden, hiszen itt nincs vezetékes víz és csatorna, ráadásul kisebb felületek vannak. Éppen ezért más dolgokra is szükségünk lehet.
Mire van még szükség egy mozgó büfé megnyitásához?
A legfontosabb a bázis. Kell egy hely, ahol a mozgó büfékocsikat
- fel lehet készíteni,
- ki lehet takarítani,
- pótolni lehet a vízmennyiséget,
- a kocsiban nem elmosható eszközöket meg lehet tisztítani,
- a víztartályokat fertőtleníteni,
- az ételeket előkészíteni, stb.
Beláthatod, hogy egy jó bázis nélkül lehetetlen mozgó büfét üzemeltetni. Vagyis a NÉBIH részéről is elfogadható alapanyag-előkészítő helyiségre, illetve a jármű megfelelő karbantartásához és takarításához is tökéletes helyre lesz szükséged.
Nem árt, ha megfelelő illemhelyről is gondoskodsz a kocsiban dolgozó(k) számára. Bár a mozgó büfével érdemes olyan helyeket megcélozni, ahol nyilvános illemhely is van, ez még mindig hatalmas gond Magyarországon. Ha teheted, ezt figyelembe véve alakíttasd át a kocsit.
Hogyan engedélyeztesd a mozgó büfé nyitását?
Mindenekelőtt legyen egy pontos terved, hogy hol, mikor, mennyi ideig akarsz majd árusítani. Ezt csatold a működésiengedély-kérelemhez.
A kérelmet elő kell terjesztened az illetékes jegyzőnél, aki eljár az ügyedben. Ott segítenek abban is, hogy hogyan és honnan szerezd be az ÁNTSZ engedélyt és a NÉBIH jóváhagyását.
Mire figyelj még, ha mozgó büfét akarsz nyitni?
Természetesen a HACCP-re. Ahogy utaltunk rá, az élelmiszerbiztonság alapvető egy mozgó büfé esetében is. A HACCP egy minőségbiztosítási rendszer, melynek célja, hogy „megelőzze a bajt”.
A HACCP az alábbi területeket érinti:
- Az alap- és segédanyag, adalékok, víz, takarmány minősége, állapota,
- Munkaeszközök, munkaterület (tisztíthatóságuk, környezet-menedzsment),
- Munkaerő (kézmosás, WC-k, személyi higiéné, a személyzet egészségi állapota, munka- és védőruházat),
- Műveletek (technológia, hűtés. hőkezelés, megmunkálás, tisztítás–fertőtlenítés),
- Megőrzés (megfelelő feliratozás, kártevők, utószennyeződés kizárása, kiszerelés, tárolás, forgalmazás).
Hogy hogyan alakíts ki egy jó és hatósági szempontból is tökéletes rendszert, azt a Vendéglátó eladói OKJ-tanfolyamon megtanítjuk neked. Ne feledd, ahhoz, hogy mozgó büféd legyen, rendelkezned kell vagy neked, vagy az alkalmazottadnak a megfelelő szakképzettséggel. Kézenfekvő lehet tehát, hogy megszerezd a Vendéglátó eladói szakképesítést, amelynek köszönhetően minden szükséges extra tudással rendelkezni fogsz akár egy mozgó büfé nyitásához is.
Vállalkozni nagyon izgalmas és érdekes kihívás. Ne félj tőle! Csak elindulni nehéz. Ha van kellő mennyiségű kezdő tőkéd, és tudod biztosítani a napi működést (a munkabéreket, járulékokat is), a kezdeti kiadásaid várhatóan egy éven belül megtérülnek.
Ráadásul most az állam is jobban támogatja a vállalkozásokat, mi az OKJ Akadémián pedig mindent megtanítunk neked ahhoz, hogy sikeres is legyél.
Jelentkezz hozzánk bátran!